Chiller kimyasalları, korozyonu kontrol etmek ve bakterilerin büyümesini önlemek için kullanılır. En yaygın chiller korozyon kimyasalları kapalı döngü nitrit, borat, silikat ürünüdür. İkinci kimyasal bir soğutma suyu biyosididir. Bakterileri kontrol etmek için kullanılan en yaygın biyosit, gluteraldehit ve izotiazolin’dir. Donma söz konusu ise, Dowfrost gibi bir propilen glikol solüsyonu kullanmayı düşünebilirsiniz.
Kimyasalları havzaya manuel olarak dökemezseniz, chiller kimyasalları ya enjektör pompalı bir dozlama pompasıyla su sistemine enjekte edilir ya da bir kimyasal pota besleyiciyle beslenir.
Sisteminizin ne kadar kritik olduğuna bağlı olarak, günlük olarak kontrol etmeniz gerekebilir. Çoğu genel su sistemlerinde, haftada bir kez iyidir. Uygun şekilde çalışan chiller sistemleri sıkıdır ve fazla su kaybetmemelidir. Kimyasal kaybediyorsanız, su kaybedersiniz. Yani her zaman kimyasal ekliyorsanız, su kaybını kontrol etmeniz gerekir.
Suyun iletkenliğini izleyin ve bunu referans olarak saklayın. İletkenlik ve sistem çekiminde sorun olduğunda kimyasal kullanım önemlidir. Korozyon inhibitörü olarak kullanılan nitrit veya bazlı ürünü izleyin ve bakterilerin gelişimini izlemek için dipslidleri kullanın.
Korozyon Önleyici Kimyasallar
Chiller devreleri adı da verilen kapalı devre soğutma sistemleri, birçok farklı sebepten dolayı korozyona maruz kalabilmektedir. Chiller sistemleri birden farklı metal türü içermekte, eşanjörlerde bakır, suyun dolaştığı hatlarda ise siyah metal görülebilmektedir. Farklı metallerin bir arada bulunması korozyon sebeplerinden biridir. Kapalı devre soğutma sistemlerinde korozyona sebep olan diğer bir neden ise chiller suyu içerisinde çözünmüş olan oksijendir.
Chiller sistemlerinde korozyon, kapalı devre soğutma suyuna korozyon inhibitörlerinin ilave edilmesiyle önlenebilmektedir. Chiller devresindeki her farklı metalin, kendine özgü farklı korozyon inhibitörü olduğu unutulmamalı ve sistemde kullanılacak kimyasal bu esasa göre seçilmelidir.
Biyolojik Kontrol Kimyasalları
Kapalı devre soğutma sistemlerinde (chiller devreleri) ve bu sistemlere bağlı eşanjörlerde karşılaşılan problemlerden biri bakteri kolonileri ve yosunlaşmanın oluşumudur. Chiller sistemlerinde görülen bu mikrobiyolojik kirlenme, sık sık eşanjör borularının tıkanmasına yol açmaktadır. Bakteri oluşumunun chiller sistemlerindeki diğer bir olumsuz etkisi ise, ısıyı iyi bir şekilde yalıtabilen bakteri tabakalarının, sistemin soğutma verimini düşürmesidir.
Bu biyositlerimiz, çok düşük miktarlarda kullanılmalarına rağmen, chiller sistemlerinde bakteri ve yosun oluşumunu bir yıla kadar önleyebilmektedir. Chiller devrelerinde daha önceden oluşmuş yosunlaşma ve bakteri kolonilerinin yok edilmesi için ayrıca kimyasal türlerimiz de bulunmaktadır.